LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Sivu sisältää tietoja, joita ei ole tarkistettu!

Tarvittavat hyväksynnät: 2 kpl

Kirjaudu sisään, niin voit hyväksyä sivun tai ilmoittaa sen asiattomaksi.

Ibrahim Arifulla

EtunimetIbrahim
SukunimiArifulla
SotilasarvoSotilasvirkamies
Syntymäaika30.05.1901
KotikuntaHelsinki
SyntymäkuntaPori
Joukko-osastot
Jatkosota: 15.12.1939 - 27.08.1941 Hel.Vart.P
Jatkosota: 15.12.1939 - 27.08.1941 TtusOs./PM
Jatkosota: 25.06.1941 - 27.08.1941 Jv.Koul.K. 11

Ibrahim Arifulla (30. toukokuuta 1901, Aktuk – 12. kesäkuuta 1955, Helsinki) oli tataaritaustainen suomalainen johtaja ja julkaisija.

Arifulla oli Suomen turkkilaisten seura ry:n (Finlandiya Türkleri Birligi) perustajajäsen ja toimi sen puheenjohtajana vuosien ajan. Hän toimi myös muun muassa Suomen Islam-seurakunnan hallituksessa sekä eri turkisalan yhdistysten hallituksissa.

Arifulla oli mukana perustamassa Helsingin Prometheus-kerhoa, jonka puheenjohtajana toimi G. J. Ramstedt. "Turkkilaisen identiteetin" kannattaja Arifulla piti vuonna 1933 kerhon ensimmäisessä kokouksessa mielipiteitä herättäneen esitelmän nimeltään "Idel-Ural: Piirteitä Volgan turkkilaisten vapaustaisteluista", jossa hän muun muassa kutsui tataaria venäläiseksi haukkumanimeksi. Arifulla kehotti suomalaisia kutsumaan kaikkia turkinsukuisia kansoja yksinkertaisesti "turkkilaisiksi". Prometheus-kerhon tarkoitus oli yhdistää Venäjän vähemmistökansojen emigrantteja periaatteella "irti Venäjästä". Sen toiminta lakkasi toisen maailmansodan aikaan.

Arifulla julkaisi 1930-luvulla yhdessä Imad Samaletdinin, Abdullah Ahsänin ja hetkellisesti Suomessa asuneen azerin Mehmet Sadikin kanssa lehteä Yeni Turan, joka pyrki tiedottamaan suomalaisille Neuvostoliiton turkkilaisten kansojen itsenäisyyspyrkimyksistä. Arifullan artikkeleita julkaistiin Uudessa Suomessa, Suomen Heimossa, Prometheus-lehdessä ja Karjalan Vapaus- sekä Karjalan Huomen -lehdissä.

Arifulla sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1923. Arifulla palveli sota-aikaan sotilasvirkamiehenä. Hänelle myönnettiin 4. luokan Vapaudenristi, talvisodan muistomitali ja jatkosodan muistomitali.

Lue lisää Wikipediasta »

Tunnettu sotapolku

Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.