LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Erillinen pataljoona 17 Sallan pataljoona (aiemmin Sallan harjoituskeskus)

Historia

Erillinen Pataljoona 17 ("Sallan pataljoona") oli talvisodan aikainen Suomen puolustusvoimien joukko-osasto, joka perustettiin Ylimääräisten harjoitusten (YH) aikana Sallan rajakomppaniassa, jonka henkilöstö muodosti pataljoonan rungon. 1.komppania muodostettiin Sallan, 2.komppania Pelkosenniemen ja Savukosken sekä 3.komppania ja konekiväärikomppania Kemijärven reserviläisistä. Komppanian päällikkönä toimi kapteeni A. O. Väänänen.

Ennen talvisodan syttymistä pataljoona oli mukana luomassa edellytyksiä sissitoiminnalle Sallan suunnalla: se perusti maastoon muona- ja ampumatarvikekätköjä.

Talvisodan alkaessa ErP 17 oli ryhmittynyt puolustukseen Kelsinkäisessä ja Kuolajärven alueella. Se oli ainoa Sallan suunnalla toimiva joukko-osasto tuolloin ja sen vahvuus oli noin tuhat miestä. Raskasta aseistusta sillä ei ollut. Pataljoonan komentaja oli majuri Vilho Roininen.

ErP 17 taisteli yksinään venäläistä 122. divisioonaa vastaan pari päivää, kunnes siitä ja avuksi tulleesta ErP 25:stä muodostettiin Osasto Roininen, joka jatkoi taistelua Sallan suunnalla.

Lue lisää Wikipediasta »

Sotapolku

Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.

Lisää henkilö

Voit lisätä palveluun uuuden henkilön. Varmista kuitenkin ensin, että henkilö ei jo löydy palvelusta käyttämällä henkilöhakua.

Lisää henkilö palveluun

Lisätietoja

Yksi talvisodan Lapin Ryhmän joukoista.

Sallan harjoituskeskus 9.10.1939-12.12.1939

Erillinen pataljoona 17 13.12.1939-1940

Sotapäiväkirjat:

 

 

Lähteet: