LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Pohjois-Savon suojeluskuntapiiri

Sotapolku

Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.

Lisää henkilö

Voit lisätä palveluun uuuden henkilön. Varmista kuitenkin ensin, että henkilö ei jo löydy palvelusta käyttämällä henkilöhakua.

Lisää henkilö palveluun

Lisätietoja

Pohjois-Savon suojeluskuntapiiri kuului Savo-Karjalan sotilaslääniin, ja sen toiminta-alueena oli Kuopion kaupunki ja maalaiskunta sekä Juankosken, Kaavin, Karttulan, Maaningan, Muuruveden, Nilsiän, Siilinjärven, Suonenjoen, Säyneisen, Tervon, Tuusniemen, Riistaveden ja Vehmersalmen kunnat. Ilmasuojelullisesti piiriin liitettiin 19.6.1941 lisäksi Varkauden kauppala ja Kangaslammin kunta. 29.7.1941 ne palautettiin takaisin omaan suojeluskuntapiiriinsä.

Jatkosodan aikana suojeluskuntajärjestö oli osa puolustusvoimia. Se toimi kenttäarmeijan liikkeellepano-organisaationa sekä perusti aluejärjestönä kotijoukot ja johti niiden toimintaa. Liikekannallepanossa suojeluskuntapiirit järjestivät kutsunnat sekä muodostivat ja varustivat sota-ajan joukko-osastot ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti.

Kokkolan suojeluskuntapiirin perustama ja Kälviällä toimintansa aloittanut Jalkaväen koulutuskeskus 12 (Jv.Koul.K 12) siirtyi Kuopioon 2.9.1941 ja toimi siellä 24.10.1944 tapahtuneeseen Orivedelle muuttoon saakka. Kuopiossa koulutuskeskus oli alistettuna Pohjois-Savon suojeluskuntapiirin muonitukseen (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4904757). Suuri osa suojeluskuntapiirin sodan aikana palvelukseen kutsumista miehistä siirtyi rintamalle sen kautta.

Sotapäiväkirjalinkit:

Wikipedia:

Suojeluskunnat ja Lotta Svärd -sivusto:

Kirjalliset lähteet:

Korjauspyynnöt ja kyselyt: