Lapin sota käytiin osana toista maailmansotaa Suomen ja Saksan välillä pääasiassa Suomen Lapissa 15. syyskuuta 1944 – 27. huhtikuuta 1945.
4. syyskuuta 1944 sovittuihin jatkosodan aselepoehtoihin kuului saksalaisten joukkojen karkottaminen Suomesta 15. syyskuuta 1944 mennessä. Saksan ja Suomen välillä puhkesi Lapin sota. Saksalaiset katsoivat tärkeimmiksi tavoitteikseen Petsamon nikkelikaivosten tuotannon turvaamisen itselleen ja Pohjois-Norjassa olevien joukkojensa paluureitin varmistamisen. Saksalaisjoukot ryhmittyivät uudelleen ja ryhtyivät vetäytymiseen ennalta valmistellun operaatio Birken mukaisesti. Armeija vetäytyi taistellen suomalaisjoukkojen tieltä pohjoiseen turvautuen samalla poltetun maan taktiikkaan. Talvella sota muuttui asemasodaksi Käsivarressa, kunnes viimeisetkin saksalaisjoukot huhtikuun lopussa 1945 vetäytyivät Norjan puolelle.
Varsinaista sodanjulistusta ei antanut kumpikaan osapuoli. Suomessa Paasikiven hallitus totesi maaliskuussa 1945 sotatilan vallinneen 15. syyskuuta 1944 lähtien ja vasta vuonna 1954 Tuomiojan hallitus totesi, että sotatila oli päättynyt.
Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.
Voit lisätä palveluun uuuden henkilön. Varmista kuitenkin ensin, että henkilö ei jo löydy palvelusta käyttämällä henkilöhakua.
Lisää henkilö palveluunVenäläisten kanssa 19.9.1944 solmitun välirauhan jälkeen pataljoona osallistui vielä saksalaisia vastaan käytyihin sotatoimiin Suomussalmella ja Koillismaalla. Samalla se valmisteli ja toteutti rauhan ajan rajanvartiointiin siirtymisen.
Aluksi miehistö oli tietämätön pataljoonan seuraavasta vaiheesta, mutta pian selvisi, että kotiin ei vielä päästy, vaan jouduttiin ajamaan saksalaisia pois monen miehen kotipaikkakunnalta. Samoin venäläisten kanssa oli vielä järjestelemistä.
Pataljoonan komentajana jatkoi majuri Karhunen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Veikko_Karhunen
Karttapisteisiin on koottu sotapäiväkirjan tekstit sellaisenaan.
Rajajääkäripataljoonan 8:n osalta Lapin sota ylsi kuitenkin vain Koillismaalle Taivalkoski - Kuusamo linjalle, johon toiminta pysäytettiin.