LIITY KANNATUSJÄSENEKSI

Viipurin suojeluskuntapiiri

Sotapolku

Klikkaa kuvakkeilla merkittyjä paikkoja saadaksesi lisätietoa kyseisestä paikasta.

Lisää henkilö

Voit lisätä palveluun uuuden henkilön. Varmista kuitenkin ensin, että henkilö ei jo löydy palvelusta käyttämällä henkilöhakua.

Lisää henkilö palveluun

Lisätietoja

Puolustusministeriö antoi syyskuun 1939 lopulla päätöksensä johtosuhteista sekä aluejärjestelmän että suojeluskuntajärjestön sodanajan järjestelyistä. Sotilaallisten toimien johto kuului päämajalle, hallinnollisten asiain johto puolustusministeriölle ja muille ministeriöille. Tehtävien mukaan joko päämajalle tai puolustusministeriölle alistetusta suojeluskuntien yliesikunnasta tulisi kotijoukkojen esikunta, joka johtaisi suojeluskuntia ja koti-T-joukkoja.  Näiden joukkojen tehtävänä oli puolustusvoimien joukkojen täydentäminen, uusien joukkojen perustaminen ja täydennysjoukkoihin määrättyjen kouluttaminen. Sekä täydennysjoukkojen että suojeluskuntien tehtävänä oli myös varsinaisten sotatoimien ulkopuolelle jäävien alueiden turvaaminen. Päätöksen mukaisesti aluejärjestö yhdistettäisiin liikekannallepanon toteutuksen jälkeen suojeluskuntajärjestöön. Kaksinkertaisesta piirijaosta luovuttaisiin, missä yhteydessä Turunmaan piiri yhdistettäisiin Varsinais-Suomen suojeluskuntapiiriin ja Viipurin piiristä irrotettaisiin uusi Käkisalmen suojeluskuntapiiri.
Liikekannallepano toteutettiin YH:n nimellä vaiheittain 12.10.1939 mennessä. Suojeluskuntajärjestö muuttui kotijoukkojen osaksi ja yliesikunta muuttui 2.12.1939 kotijoukkojen esikunnaksi nimeltäänkin. Suojeluskuntapiireissä piiripäällikön alaisina toimivat komentotoimisto, järjestely- ja koulutustoimisto, asevelvollisuusasiaintoimisto, huoltotoimisto ja valistustoimisto sekä Lotta Svärdin piirijohtokunta.
Liikekannallepanon yhteydessä noin 60 000 suojeluskuntalaista muuttui reserviläisiksi ottaen mukaan aseensa ja varusteensa. Kaikki rauhanajan piiripäälliköt määrättiin komentajatehtäviin. (Lähde: Kari Selén: Sarkatakkien maa.)

Viipurin suojeluskuntapiirin sotapäiväkirjoja löytyy vain yksi ja se kuvaa tapahtumia YH:n alussa. YH:n aikana piiri jaettiin edelleen Käkisalmen suojeluskuntapiiriksi ja Kannaksen suojeluskuntapiiriksi. Viipurin suojeluskuntapiirin esikunta siirrettiin Lappeenrantaan 18.10.1939. Sk.Y antoi 27.10. käskyn silloisen Viipurin suojeluskuntapiirin jakamisesta siten, että Kannaksen sotilaspiirin alueella olevista suojeluskunnista muodostetaan oma suojeluskuntapiirinsä nimellä Viipurin suojeluskuntapiiri, esikunta Viipurissa ja piiripäällikkö on ev.luutn. A.A. Puroma. Loput silloisen Viipurin sk.piirin suojeluskunnat muodostavat Lappeenrannan suojeluskuntapiirin, piiriesikunta Lappeenrannassa ja piiripäällikkö ev.luutn. E. Toivonen.

Viipurin suojeluskuntapiirin sotapapäiväkirjan puuttuessa lähteinä on käytetty esikuntakäskyjä ja varuskuntakäskyjä sekä eri suojeluskuntien - erityisesti Viipurin suojeluskunnan - sotapäiväkirjoja. Linkit löytyneisiin sotapäiväkirjoihin on sijoitettu ensimmäisen karttapisteen kuvaustekstin loppuun.