16.6.1943
Kello 11.30 Saapui kapteeni Isola. luutnantti Junnilainen, vänrikit Suorsa, Puusaari, Koskela ja Luoma Vuokkiniemestä sekä pataljoonan juoksukilpailuihin osaa ottaneet. Komppaniamme voitti kilpailun sekä joukkue- että henkilökohtaisesti. Ensimmäisenä tuli stm. Karhumaa O. 3: s 4: s ja 5: s sija myös komppaniallemme. Kolme komppaniamme parasta miestä stm. Karhumaa, korpraali Ervasti ja alikersantti Kaikkonen ottavat osaa 20.6.43 pidettäviin AK:n kilpailuihin.
Kello 18.00 Lähti majuri Suorsa Kenttijärvelle ottaen vastaan 1. komppanian päällikön tehtävät siellä.
Komppanian alueella partiotoimintaa entiseen tapaan. Komppanian päällikkö kapteeni V Isola otti rintamavastuun majuri Suorsalta.
Kello 18.30 Kävi kapteeni V Isola tarkastamassa ”Koskelan” kenttävartion.
17.6.1943 Kostamuksen tukikohdassa rakennustöitä ja piikkilankaesteiden korjaustöitä.
Kello 12.30 Kävi kapteeni Isola, vänrikit Nuutinen ja Suorsa Koskelan vartiossa.
Komppanian päällikön puhuttelu komppanialle.
18.6.1943
Kello 9.00 Lähti komppanian päällikkö kapteeni Isola Ilveksen vartioon tarkastaen vartion. Hän tiedusteli myöskin väijytyspaikan Haukipurolle, joka on n. 1½-2 km Ilveksen vartiosta länteen. Mukana komppanian päälliköllä oli vänrikki Nuutinen ja ylikersantti Leinonen.
Vänrikki Suorsan joukkue korjasi piikkilankaesteitä. Rakennustöitä myös jatkettiin Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 12.00 Palasi komppanian päällikkö.
Väijytyspartiointi koko lohkollamme entiseen tapaan, mitään erikoista ei ole havaittu.
Kalastusporukalta Koivasjärveltä saatiin ensimmäiset kalat n. 100 kg.
19.6.1943
Kello 7.15 Asetarkastus Kostamuksessa, jonka suoritti kapteeni Isola.
Kello 8.00 Alkaen vänrikki Suorsan ja Nuutisen joukkueilla kivääri- ja konepistooliampumakoulutusta jatkuen iltaan saakka.
Vänrikki Koskela siirtyy kapteeni Isolan käskystä Kostamukseen. Vartion päälliköksi hän määräsi kersantti Korhosen.
Rakennustöitä jatkettiin Kostamuksen tukikohdassa. partiointi entiseen tapaan, ei havaittu mitään erikoista.
20.6.1943 Päivä ja yö rauhallinen koko kenttävartiolinjallamme. Väijytyspartioita entiseen tapaan joka vartiossa eikä mitään erikoista havaittu.
Kello 16.00 Komppanian päällikön suorittama varustarkastus ”partisaanitorjunta” joukkueille.
21.6.1943 Vänrikki Suorsan ja Nuutisen joukkueilla varustelutöitä.
Kello 14.00 Ilmoitti adjutantti, että VHSP:n lohkolla on vihollinen liikehtinyt tänään. Klo 9.00 oli pari ryssää käynyt Akonlahden kylässä karjalaiselta eukolta kyselemässä sotilasmajoituksia ym.
Tämän johdosta antoi komppanian päällikkö käskyn kenttävartioille että tehostavat vartiointia.
Kello 20.00 Lähti komppanian päällikkö lapteeni Isola Koskelan vartioon.
Kello 21.30 Palasi komppanian päällikkö.
22.6.1943 Päivä kului koko kv.linjallamme rauhallisesti. Partiointi entiseen tapaan, ei havaittu erikoista. Päivä käytettiin varusteiden kunnostamiseen, etupäässä vaatteiden pesuun.
Kello 21.00 Kostamuksessa pidettiin asevelikokous. Perustettiin 5311:n aseveliyhdistys. Toimihenkilöiksi valittiin: Puheenjohtajaksi vänrikki Puhakka, varalle ylikersantti Ahlholm B, rahastonhoitajaksi ja sihteeriksi ylikersantti Leinonen, tilintarkastajiksi vänrikki Puusaari ja varalle vääpeli Saarenpää. Lisäksi hallintoon kuuluu 1 mies joka joukkueesta
23.6.1943
Kello 10.00 Saapui komppaniaamme Kostamuksen tukikohtaan vierailemaan luutnantit Rantala, Sarparanta ja Pentti, joista luutnantti Rantala on määrätty komppaniamme kirjoihin.
Kostamuksen tukikohdassa Juhannussuursiivous. Puhdistettiin majoitusalue, lisäksi jatkettiin vaatteiden pesua.
Partiotoiminta entiseen tapaan, väijytyspartiot kenttävartioidemme välillä olevilla koskilla ja vanhoilla ryssien ”partisaani”poluilla ym. Mitään erikoista ei ole havaittu.
Sää: Kirkas, aurinkoinen.
Juoksijamme palasi AK:sta. Joukkue pääsi toiseksi.
24.6.1943 Sää: Puolipilvinen, navakka tuuli.
Kello 10.00 Ilmoitus VHP:n kenttävartio Nupista kapteeni Toivoselta, että tänä aamuna aikaisin on AK:mme eteläiseltä rajalta tullut yksi yliloikkari, joka on kertonut, että toissa aamuna on lähtenyt Pismalahdesta kaksi heikäläistä porukkaa, joista toisessa on 20 miestä ja toisessa 30 miestä edellisen porukan etenemissuunta länteen ja jälkimmäisen pohjoisemmaksi.
Tän johdosta komppanian päällikkö kapteeni Isola antoi vartioille käskyn tehostaa vartiointia sekä väijytyspaikoilla että myöskin kenttävartioissa. Komppanian päällikkö määräsi jokaiseen kenttävartioon asetettavaksi kiinteän tähystyksen, mieluimmin puuhun.
Kello 10.50 Ilmoitti pataljoonamme komentaja, että yliloikkari (josta kapteeni Toivonen ilmoitti) on kertonut, että mainituille vihollisporukoilla on tehtävänä (90 miehen porukalla) kolonnien tuhoaminen huoltotiellä ja heillä on 20 vrk:n muona. Toisella porukalla, johon kuuluu 30 miestä, komentajamme ilmoituksen mukaan pitäisi olla jo kv.linjallamme, on loikkarin ilmoituksen mukaan tehtävänä vangin sieppaaminen ja heillä kahden viikon muona, aseistus puolella vahvuudesta konepistoolit.
Kello 11.30 Antoi komppanian päällikkö kapteeni V Isola käskyn vänrikki Suorsalle, että hän valmistautuu joukkueineen lähtemään mahdollisen toiminnan varalta Ilvekseen. Tehtävä asettaa väijytys ryhmä kerrallaan pisteeseen 6334. Muu osa joukkueesta jää Ilveksen vartioon.
Kello 12.30 Lähti luutnantit Pentti, Rantala ja Sarparanta käymään Ilveksen vartiossa.
Kello 14.30 Palasi herrat Ilveksestä.
Juhannuspäivä kului alueellamme täysin rauhallisesti.
Kello 22.00 Ilmoitti komentaja majuri Karhunen, että Latvajärvellä on tänä aamuna ollut ryssän partio (nähty 10 miestä), jotka ovat saaneet yhden meikäläisen vangiksi. Ryssät pyrkivät itään pataljoonamme alueelle.
Komppanian päällikkö antoi käskyn vartioille asettaa tähystyksen myös länteen. Tähystys vartioissa tulee olla jatkuvaa.
25.6.1943 Sää: Puolipilvinen.
Lohkollamme päivä rauhallinen. Partiotoiminta tavallista vilkkaampaa Kostamuksen – Kontokin välillä.
Kello 16.30 Ilmoitus adjutantilta. Luutnantti Vaalama saanut kostetuksen ryssiin Niskajärven pohjoispuolisessa maastossa.
Kello 22.45 Komppanian päällikkö käski ylikersantti Ahlholmin + I joukkueen valmistautumaan siirtyäkseen Ivapolammen maastoon, mistä heilurivartiot Kontokki – Kostamus tien suunnassa n. 1,5 km kumpaankin suuntaan. Mukaan teltta ja puhelin ja koira, kahden päivän muona sekä puhelin (peitenimi Ahma). Lähtö klo 23.30. Vänrikki Suorsan joukkue siirtyy lepoon (toimintaa varten) Ilvekseen.
Kello 23.30 Kersantti Halttunen otti vastaan I joukkueen asemat Kostamuksessa, vahvuus 15 miestä. Ylikersantti Ahlholmin joukkue lähti liikkeelle.
26.6.1943
Kello 2.00 Saapui posti Vuokkiniemestä Kokelas Rämö palasi UK:sta. Komppanian päällikkö määräsi kokelas Rämön partisaanitorjuntajoukkueen varajohtajaksi.
Kello 2.30 Ilmoitti ylikersantti Ahlholm saapuneensa tavoitteeseensa.
Kello 7.00 Ilmoitus pataljoonan komentajalta majuri Karhuselta, että luutnantti Vaalaman osasto on eilisessä kosketuksessa tuhonnut 14 ryssää ja loppu osa ryssän partiosta on hajoitettu.
Kello 21.00 Ilmoitus pataljoonan komentajalta majuri Karhuselta, että ryssän partio hyökännyt siviilitaloihin Raatteen tien eteläpuolella päivän kuluessa ja tappanut 31 siviilihenkeä sekä ryöstänyt talot tyhjiksi.
Komppaniamme alueella kului päivä sekä yö rauhallisesti. Väijytyspartiointi suoritettiin entiseen tapaan. Vihollista ei havaittu.
27.6.1943Kello 11.30 Lähti kolona Vuokkiniemeen sekä lähti vierailulla olleet upseerit luutnantit Rantala, Sarparanta ja Pentti. Samoin lähti vääpeli Saarenpää hammaskomennukselle. Hänen tilalleen jäi vääpeliksi ylikersantti Leinonen.
Kello 11.35 Käsky pataljoonan komentajalta majuri Karhuselta, että partiointia ja vartiointia on tehostettava koko kv.linjalla partisaanien kiinnisaamista varten. Komppanian päällikkö kapteeni Isola antoi käskyn kokelas Rämölle, että hänen ottaa 7 miestä mukaan ja asettaa vartio kaksi km Kostamuksesta Ilvekseen tienvarressa olevien lampien luokse sekä pitää jatkuvaa heiluripartiota Ilvekseen. Lisäksi määräsi komppanian päällikkö Rämön ottaa teltta ja kamiina mukaan.
Kello 11.45 Lähti kokelas Rämö väijytysmatkalle.
Kello 12.00 Ilmoitus VHSP:n kenttävartio Nupista kapteeni Toivoselta, että päivän aikana on ryssän partio mennyt Nupin vartion eteläpuolta. Polku johtaa itäsuuntaan. Ryssät on ollut paluumatkalla jäljistä päättäen.
Kello 17.30 Antoi komppanian päällikkö kapteeni Isola käskyn luutnantti Nuutiselle valmistautua partioon. Partion vahvuus 1 + 2 +13, kyynelradio sekä koira mukaan luettuna. Partion tehtävänä oi mennä tietä myöten Kontokkiin. Jos ei löydä ryssän jälkiä, Kontokista edelleen ryssän partion jäljille, jos tilanne niin vaatii. Partion johtaja vänrikki Nuutinen.
Kello 18.40 Lähti edellä mainittu partio Kostamuksesta. partion reppuja lähti viemään yksi hevonen Kontokkiin asti.
Kello 19.00 Antoi komppanian päällikkö kapteeni Isola käskyn Oksasen tukikohdan päällikölle luutnantti Junnilaiselle, käskyn lähettää yksi ryhmä Kostamuksen tukikohtaan satunnaista toimintaa varten.
Kello 21.00 Saapui edellä mainittu ryhmä Kostamukseen, vahvuus 1 + 8 johtajana alikersantti Kurtti.
Sää: kirkas
28.6.1943
Kello 7.20 Ilmoitti Karhu, että kaksi km Karhusta pohjoiseen olevalta väijytyspaikalta kuului miinojen laukeamisia ja ammuntaa. Komppanian päällikkö kapteeni Isola antoi käskyn Karhun tukikohdan päällikölle vänrikki Puhakalle lähettää heti partio taistelupaikalle. Väijytyspartio ilmoitti ryssien tulleen lännestä päin, joten heidän oli vetäydyttävä pois taistelusta, kun he jäivät ryssän ketjun ja tien väliin. Taisteluun lähetetty partio, vahvuus 2 + 10 johtajana alikersantti Nurmela sai käskyn lähteä ajamaan ryssiä takaa.
Kello 7.30 Antoi komppanian päällikkö kapteeni Isola käskyn alikersantti Kurtille palata takaisin ryhmänsä kanssa Suojärvelle.
Kello 11.40 Ilmoitus Karhusta, että alikersantti Nurmelan partio palannut. Partion johtaja alikersantti Nurmela kertoi seuraavaa, että he meni ko. paikalle, jossa taistelu oli ja löysivät yhden ryssän kaatuneena. partio lähti koiran avulla seuraamaan itäsuuntaan johtavia ryssän jälkiä. Noin vajaan km päässä tapasivat yhden ryssän, joka oli kätkeytynyt puunjuurelle ja ampunut edellä kulkeneen alikersantti Näpin. Hän kuoli heti paikalle. Partio sai heti ryssän ammutuksi. Partion oli palattava heti takaisin, koska ei koira löytänyt muita ryssän jälkiä, kun oli sadeilma.
Kello 13.40 Ilmoitti vänrikki Nuutinen saapuneensa ps. 6932 klo 11.20 ja järjestäneensä heiluripartion.
Kello 14.40 Ilmoitti vänrikki Lyyvaara, että koira meni ryssän miinaan ps. 49583 ja pyysi koiraa pisteeseen 49529. Komppanian päällikkö kapteeni Isola antoi heti käskyn karhun tukikohdan päällikölle vänrikki Puhakalle lähettää partion viemään koiran edellä mainittuun pisteeseen.
Kello 20.00 Saapui kolona sekä posti Vuokkiniemestä.
Kello 21.30 Tuotiin alikersantti Näpin ruumis Karhusta.
Sää: Kirkas
29.6.1943
Kello 2.30 Ilmoitti Ahmasta ylikersantti Ahlholm, että ryssän partio ylittänyt kv.linjan idästä länteen, arviolta 60 ryssää. He olivat ylittäneet linjan Nupun kenttävartion ja Ahman välistä.
Kello 3.00 Ilmoitus VHSP:n tukikohta Nupista kapteeni Toivoselta, että hän on pannut partion ryssiä takaa-ajamaan.
Kello 7.00 Lähti kolona Tollonjoelle, jossa vietiin alikersantti Näpin ruumis Vuokkiniemeen sekä lähti posti samaa matkaa.
Kello 12.45 Ilmoitti Nupista kapteeni Toivonen, että takaa-ajopartio saavuttanut ryssät vain 7 km Kontokin – Kostamuksen tiestä länteen. Ryssät oli leiriytyneet mainittuun paikkaan. Partio ei ollut ottanut vielä kosketusta ryssiin, vaan jäi varttomaan apuvoimia.
Kello 13.00 Antoi komppanian päällikkö kapteeni V Isola käskyn kersantti Pietariselle ottaa 5 miestä mukaan ja liittyä kokelas Rämöön, samoin ”Ahmasta” 1 + 5 miestä, ilmoittautua Rämölle. Rämö sai tehtäväksi mennä ryssäin leiripaikalle.
Samanaikaisesti antoi kapteeni V Isola käskyn vänrikki Suorsalle lähteä joukkueensa kanssa mainitulle ryssäin leiripaikalle ja tuhota ne.
Kokelas Rämöltä otti heiluripartionnin kersantti Tahkola.
Komentajan käsky: ”Karhun” kv luovutettava Tori 1:lle huomenna klo 6.00
Sää: Kirkas, aurinkoinen.
31.6.1943
Kello 3.30 Ilmoitti kapteeni Toivonen, että ryssät päässeet karkuun leiripaikalta ilman taistelua. Lisäksi ilmoitti Toivonen, että ryssäin tulisijoja oli kasi, että ryssiä pitäisi olla arviolta noin 150 miestä. Vänrikki Suorsa ja kokelas Rämön osasto liittyi Toivosen osastoon. Takaa-ajo jatkuu.
Kello 7.00 Karhun tukikohdan luovutus tapahtui Rj.P 8:n 1. komppanialle. Luovutuksen suoritti vänrikki Puhakka.
Tukikohdan miehitti vänrikki Lyyvaara. Komppanian päällikkö antoi käskyn vänrikki Puhakalle siirtyä Kostamukseen, jossa järjestetään joukkue uudestaan.
Kello 11.00 Saapui yksi ryhmä vänrikki Puhakan joukkueesta alikersantti Rahikaisen johdolla Kostamukseen.
Kello 11.30 Ilmoitti vänrikki Puhakka Suojärveltä, että tullessa Karhusta Suojärvelle Juurakkojärveä soutaessa stm. Venäläisellä laukesi veneessä kp vahingossa ja luoti osui stm. Venäläistä käsivarteen.
Kello 14.00 Antoi komppanian päällikkö käskyn alikersantti Rahikaiselle lähteä ryhmänsä kanssa ”Ahman” vartioon.
Kello 16.00 Saapui vänrikki Puhakka joukkueineen Kostamuksen tukikohtaan.
Kello 19.00 Ilmoitti kapteeni toivonen, että kosketus saatu viholliseen 11.00. vihollinen vahvasti asemissa pisteessä 12551. Hyökkäys epäonnistui. Tappiot 1 kaatunut, 2 vaikeasti 1 lievästi haavoittunut. vihollinen asemissaan vielä 13.30. Haavoittuneet kuljetettu Niskajärvi itäiseen pohjoisrannalle. Tilaan sairaskoneen. Odotan lisäkäskyä.
Kello 21.45 Ilmoitti kapteeni Toivonen, että motti tyhjentynyt päivällä suuntaan kl0 15,00.
Sää: Kirkas, aurinkoinen