1.8.1943 Sää: Vaihteleva, pilvistä.
Kello 7.00 Saapui kolonna Vuokkiniemstä sekä yksi ryhmä 3. komppaniasta, joka menee Ilvekseen.
Kello 12.30 Lähti kolonna viemään muonaa vartioihimme sekä lähti edellä mainitut 3. komppanian miehet Ilvekseen.
Kello 15.00 Komppanian päällikön puhuttelu (käskynjako), jonka suoritti komppanian vääpeli.
Kello 18.30 Palasi muonan viejät Ilveksestä.
Päivä kului komppaniamme alueella rauhallisesti. Tähystys ja partiointi suoritettiin tukikohtain välillä. Vihollista ei havaittu missään.
2.8.1943 Sää: Vaihtelevaa aamulla, kirkas. aurinkoinen, illalla vesisade.
Heinätöitä jatkettiin Kostamuksen tukikohdissa.
Kello 12.30 Vaihdettiin miehet ”Kuren” vartioon. Vaihto tapahtui Kostamuksen tukikohdasta. (Vartiopäällikkö kersantti Paavilainen).
Kello 12.30 Lähti muonaa viemään yksi hevonen Suden kenttävartioon.
Kello 16.30 Palasi muonahevonen Sudesta.
Päivä sekä yö kului komppaniamme alueella rauhallisesti. Partiointi ja tähystys suoritettiin kaikissa vartioissa, vihollista ei havaittu.
3.8.1943 Sää: Vaihtelevaa, lämmintä.
Heinätöitä jatkettiin Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 3.30 Aamupartiomme suoritti Suden ja Kostamuksen välillä alikersantti Leppäsen 1 + 3 miestä (Ei havainnut mitään erikoista)
Kello 12.05 Räjähti miina ”Kuren” aliupseerivartion ja Kostamuksen tukikohdan välillä. Aliupseerivartiosta lähetetty partio totesi, että idästä oli tullut neljä miestä, jotka sitten olivat palanneet takaisin itään.
Kello 13.50 Lähti luutnantti Huuskonen joukkueineen tutkimaan tähystyslinjan itäpuolista maastoa. Tehtävällä tutkia maasto 6340 ruudun korkeudelle.
Kello 19.00 Lähti kolonna Tollonjoelle sekä lähti vänrikki Puusaari lomalle.
Kello 19.50 Ilmoitti luutnantti Huuskonen palanneensa partiosta ja kertoi, että ajoi ryssiä takaa, joita oli neljät jäljet, kertoi kuullensa edestäpäin laukauksen, jonka jälkeen ei löytynyt enää kuin kolmet jäljet. Todennäköistä on, että haavoittui edellä mainittuun miinaan yksi ryssä, jonka ryssät sitten ampuivat.
Huuskonen kertoi sitten jälkien kadonneen, joten hänen oli palattava pois.
4.8.1943 Sää: Kirkas, tuulinen.
Heinätyöt jatkuu Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 9.45 Tuli kaksi ryssää Ahman vartion eteen. Vartiomies avasi tulen, ryssät vetäytyivät.
Kello 10.10 Lähti joukkue Suorsa ryssien perään. Ryssät olivat asettuneet asemiin heti vähän itäpuolelle ja avasivat tulen. Taistelu kesti voin 10 minuuttia.
Kello 10.20 Vänrikki Suorsa veti ryssäin keskelle joutuneet miehensä hieman taakse.
Kello 10.25 Käsky vänrikki Puhakalle ottaa vartiostaan irti miehiä niin paljon kuin saa.
Kello 10.30 Käsky vänrikki Nuutiselle, heti Ahman kautta Suorsan perässä.
(tässä liite peittää osan sotapäiväkirjan sivua)
Kello 15.30 Antoi komentaja käskyn, että luutnantti Huuskonen on lähetettävä ajamaan takaa Ahman au-vartioon törmännyttä ryssää.
Komppanian päällikkö luutnantti Rantala antoi Huuskoselle käskyn.
Kello 15.50 Ilmoitti luutnantti Junnilainen Suojärveltä, että miinoittamassa ollut luutnantti Okker haavoittui lievästi omaan miinaan.
Kello 17.50 Vei lentokone haavoittuneet vänrikki Suorsan ja stm. Määtän sotasairaalaan.
Kello 18.45 Palasi vänrikki Nuutisen ja Suorsan joukkue. Olivat todenneet, että ryssiä oli useita suurehkoja partioita, joista osa oli vetäytynyt pohjoiseen ja osa etelään. Jälkien hävittyä palasivat takaisin Ahmaan.
Kello 19.00 Sai Nuutinen käskyn siirtyä Kärppään. Suorsan joukkue, jonka ottaa haltuun luutnantti Pentti, jää edelleen Ahmaan. Samoin Rämön joukkue.
Kello 20.00 Ilmoitti luutnantti Huuskonen tavanneensa ryssät. Ryssät olivat asettuneet väijyksiin polun varteen ja Huuskosen mentyä avasivat tulen heti. Taistelussa kaatui heti stm. Antikainen ja haavoittui stm. Heinonen vaikeasti. Haavoittunut toimitettiin heti Kostamuksen Jsp:lle.
Huuskonen kertoi kaatuneen jääneen taistelupaikalle, koska ryssä oli ylivoimainen niin lyhyen kiivaan tulitaistelun jälkeen oli vetäydyttävä pois taistelusta. Ryssiä kaatui taistelussa ainakin viisi. Paikka ps. 65384.
Kello 21.10 Luutnantti Rantala antoi käskyn kokelas Rämölle lähteä hakemaan stm. Antikaisen ruumiin.
5.8.1943
Kello 3.30 Tilasi lääkintäkapteeni Vehviläinen sairaslentokoneen hakemaan haavoittuneen pois Kostamuksesta.
Sää: Kirkas, aurinkoinen, tyyni.
Kello 5.30 Saapui kolonna Tollonjoelta ja posti. Sekä saapui kapteeni V Isola lomalta ja vänrikki Junttila Vuokkiniemestä.
Heinätöitä jatkettiin Kostamuksessa.
Kello 9.50 Saapui sairaslentokone hakemaan haavoittunutta.
Kello 11.50 Palasi kokelas Rämö hakemasta stm. Antikaisen ruumista, jolloin hän oli myös tutkinut taistelumaaston ja todennut, että ryssiä oli ollut ainakin 50 ja kaatuneita viisi sekä runsaasti haavoittuneita.
Kello 13.00 Lähti muona- ja postikolonna Saukkoon sekä varmistuspartio. Heidän mukana meni lomalta palaavat lomalaiset. Samanaikaisesti lähti Suojärvelle posti ja yksi hevonen. Postia lähti varmistamaan kolme miestä.
Kello 15.00 Saapui It.upseeri luutnantti Keskinen Suojärveltä.
Kello 17.30 Tuotiin stm. Antikaisen ruumis Kostamukseen. Ruumista ei ryssät olleet evakoineet.
Kello 21.05 Lenteli oma tiedustelukone Kostamuksen tukikohdan päällä.
Päivä kului kaikissa vartioissamme rauhallisesti.
6.8.1943 Sää: Aurinkoinen, lämmin.
Heinätyöt jatkuu Kostamuksen tukikohdassa, sekä viestikämpän rakennus. Tähystyslinjan raivaustöitä myös jatkettiin.
Kello 7.30 Ilmoitti kersantti Paavilainen, että klo 5.00 ja 7.25 kuului suunnasta 20.00 muutamia laukauksia.
Kello 9.50 Lähti kolonna Vuokkiniemeen, varmistuspartio ja lomalaiset.
Kello 10.25 Antoi kapteeni Isola käskyn kokelas Rämölle tiedustella alue Susi – 63405-linjanristeys-239,5-61405-59405, josta veneillä Kostamukseen.
Kello 11.30 Lähti luutnantti Leskinen ja vänrikki Junttila K Saukkoon. Junttila jää Saukon tukikohdan päälliköksi.
Kello 18.00 Palasi kokelas Rämö tiedustelumatkaltaan. Pisteessä 63407 tapasivat kolme ryssää, jotka pakenivat itään huomattuaan, että heidät oli havaittu. Paikalta tavattiin telttakangas ja lihapurkki, jolla ryssät olivat keittäneet mustikkasoppaa.
Kello 20.05 Ilmoitti vänrikki Nuutinen, että Saukon eteläisellä väijytyspaikalla ryssiä.
Kello 20.20 Sai vänrikki Nuutinen käskyn lähteä Saukon väijytyspaikalle.
Kello 21.15 Ilmoitti vänrikki Junttila, että viisi ryssää mennyt väijytyspaikan oikealta puolen linjan yli.
Kello 21.45 Vänrikki Laitila lähti tehtävällä tavoittaa Nuutinen ja luovuttaa hänelle lisämuonaa.
Kello 21.50 Lähti kokelas Rämön partio Suteen, josta edelleen Poroon.
Kello 22.45 Laukesi miina Kostamuksen tukikohdassa. Käytiin ottamassa selvää laukeamispaikalla eikä huomattu mitään erikoista.
Koskee: Osasto Huuskosen partiokertomusta 4.8.1943.
Partiokertomus 4.8.1943..
4.8.43 klo 15.00 ollessani tukikohta Sudessa kuulin paikassa 63362 olevasta au-vartiosta kiivasta ammuntaa. Lähdin joukkueeni kanssa heti tapahtumapaikalle. Saavuttuani paikalle oli ryssä ja poistunut suuntaan 20.00. Au-vartio oli tulikosketuksessa ryssän kanssa noin 5 min. Tarkastettuani etumaaston, josta löytyi ryssän kp:n rumpulipas, räjähdysputkia ja haavoittuneen sidonnan jälkiä palasin Rimala 1:n määräyksestä takaisin tukikohta Suteen, jossa sain käskyn seuraavaa toimintaa varten. 4.8.43 klo 16.00 sain Rimala 1:ltä käskyn ottaa muonaa ja lähteä seuraamaan ryssän jälkiä. Lähdin tukikohta Sudesta klo 16.30 yllä mainittuun au-vartioon. Peitepiirroksessa merkitty paikka n:o 11, josta etenin ryssän jotoksen molemmin puolin taistelupaikkaan n:o 2. Lähestyessäni taistelupaikkaa oli ylikersantti Kolehmainen alikersantti Saarelan ryhmän kanssa edessä ketjussa minun seuratessa muun joukkueen kanssa jonossa noin 50 metriä taaempana. Ylikersantti Kolehmaisen noustessa vaaran rinnettä ylös (rinne oli tiheähkö) avasi ryssä tulen noin 15 metrin päästä, jolloin ryhmä heittäytyi maahan ja avasi tulen. Levittäydyin loppujoukkueen kanssa ketjuun kärkiryhmän oikealla puolelle yrittäen päästä asemaan rinteen päälle, johon en kuitenkaan päässyt, vaan jäin asemiin rinteeseen noin 40 metrin päähän ryssästä. Kärkiryhmästä kaatui heti stm. Taisto Antikainen ja haavoittui stm. Vilho Heinonen vaikeasti ollen yli 10 min. tajuttomana. Ylikersantti Kolehmainen vetäytyi käskystäni minun joukkueen tasolle stm Heinosen päästessä ryömien suojaan. Käskin lääkintäau:n ja stm Hilltusen viemään havoittuneen parempaan suojaan ja sitomaan hänet. Taistelu jatkui edelleen kiivaana. Ryssä yritti pariin otteeseen hyökätä asemiimme, mutta epäonnistui. Taistelun aikana yritti ylikersantti Kolehmainen hakea kaatuneen sekä reput pois, mutta ei voinut, ryssän voimakkaasti tulittaessa kaatumispaikkaan. Totesin stm. Antikaisen varmasti heti kaatuneen. Taisteltuani noin puolituntia alkoivat patruunat säännöstelystä huolimaata vähetä arveluttavasti, joten katsoin välttämättömäksi irtautua. Saatuani haavoittuneen kuljetuskuntoon määräsin ryhmän sitä kuljettamaan muun osan jäädessä oleviin asemiin. Taisteltuani vielä jonkun aikaa annoin irtautumiskäskyn. Samanaikaisesti teki ryssä vielä kolmannen hyökkäyksen karmean huudon säestämänä, etumaisten päästessä 5-10 metrin päähän asemistamme, johon kaatuivat ja hyökkäys tyrehtyi. Ryssä vetäytyi entisiin asemiinsa. annoin uudelleen irtautumiskäskyn ja irtautuminen tapahtui puoliryhmittäin.
Taistelun aikana huomasimme ainakin 5 varmaa kaatunutta ja useita haavoittuneita ryssiä. Haavoittuneen vaikean tilan ja vaikeasti kuljettavan maaston takia vein haavoittuneen sekä joukkueeni Suteen ja siitä edelleen Rimaliin. Ryssän vahvuus oli ainakin 50 miestä. Oma vahvuus 1 + 4 + 17.
luutnantti V. Huuskonen
7.8.1943
Kello 1.05 Ilmoitti vänrikki Nuutinen Saukosta, että ajanut ryssiä takaa pimeän tuloon asti, mutta eksynyt jäljiltä, sillä koira ei haistanut jälkiä ja ryssät etenivät ketjussa. Vänrikki Laitila oli tavannut hänet ja palannut hänen mukanaan Saukkoon.
Vänrikki Nuutinen sai käskyn jatkaa jälkien etsintää ja tarkastaa Saukon – Kontokin välinen tie. ettei sitä ole miinoitettu. Vänrikki Laitila palaa Kärppään.
Kello 7.10 Ilmoitti vänrikki Nuutinen palanneensa Saukkoon. alkanut ankara sade teki aivan mahdottomaksi jälkien löytämisen. Tie oli vapaa miinoista.
Sää: Kova vesisade, päivällä sekä yöllä. Viestikämpän rakennustöitä Kostamuksen tukikohdassa jatkettiin.
Alikersantti Leppänen suoritti yhdyspartioinnin Kostamuksen ja Suden välillä eikä havainnut mitään erikoista.
Kello 15.00 Aseiden tarkastus Kostamuksen tukikohdassa. Tarkastuksen suoritti luutnantti Rantala. Kaikki aseet hyvässä kunnossa.
8.8.1943 Sää: Pilvinen, vesisade.
Kello 6.30 Saapui Sudesta yhdyspartio. Partio ei ollut havainnut mitään erikoista.
Kello 9.40 Käsky (Hirveen) Suojärvelle luutnantti Junnilaiselle. Vartio 1 + 4 tiedustelee Suojärven itäpuolen. Aina Suojärven pohjoispuolella olevan kannaksien kautta. Taistelukosketus vältettävä.
Kello 9.45 Käsky Ahmaan luutnantti Pentille, Saunajärven eteläpuolella oleva kannas miinoitettava.
Kello 10.20 Käsky vänrikki Junttilalle Saukkoon kannaksen 69308 miinoittamisesta.
Kello 10.30 Saapui Sudesta partio, joka lähti heti takaisin Suteen kolonnaa suojamaan. Kolonnassa vietiin vartioiden ostotupakat ja annosviinat.
Kello 15.00 Ilmoitti luutnantti Junnilainen. että käsketty partiotehtävä suoritettu. Ei erikoista.
Kello 16.30 Ilmoitti luutnantti Pentti, että käsketty miinoitustehtävä suoritettu.
9.8.1943 Sää: Pulipilvinen. Heinätyöt jatkuu Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 3.30 Saapui kolonna Vuokkiniemestä, posti ja lomalaiset.
Kello 13.00 Lähti kolonna Saukkoon (4 hevosta), posti ym. tavaraa. Lomalaiset meni kolonnan mukana.
Kello 14.30 Piti puhuttelun luutnantti Rantala Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 14.40 Lähti komppanian päällikkö kapteeni Isola tarkastusmatkalle Suojärvelle (Hirveen).
Kello 19.30 Palasi kolonna Saukosta. Kolonnan mukana saapui vänrikki Puhakka Ahmasta.
Kello 19.50 Saapui kapteeni Varonen AK:sta.
Kello 20.00 Saapui kapteeni V Isola tarkastusmatkalta Suojärveltä.
Kello 22.45 Sai luutnantti Pentti käskyn tiedustella joukkueellaan reitin Orava-63385-65386-67361-Ahma. Taistelukosketusta ylivoiman kanssa on vältettävä ja palattava takaisin heti, jos omalta linjalta kuuluu taistelun ääntä. Lähtö klo 3.00 mukaan 1 päivän sissimuona.
Kello 23.30 Saapui luutnantti Junnilainen Suojärveltä. Hän sai siirron Ahmaan vänrikki Puhakan tilalle.
10.8.1943 Sää: Puolipilvinen. Heinätyöt jatkuu Kostamuksessa.
Kello 8.50 Lähti kolonna Tollonjoelle. Vänrikki Puhakka lähti lomalle.
Kello 13.00 Vaihdettiin miehet: au-vartion päälliköksi meni alikersantti Skup.
Kello 15.30 Saapui lentokone Suomelasta, jossa tuotiin radiovälineitä. Muassa saapui vänrikki Kalliokoski pitämään radiokurssia.
Kello 15.40 Palasi luutnantti Pentti joukkueineen käsketyltä tiedustelutehtävältä. Matkalla ei havaittu muuta kuin vanhoja jälkiä leiripaikkoja.
Kello 15.45 Lähti kapteeni V Isola ja luutnantti Rantala lentokoneella Kontokkiin. He tarkastavat kv.linjan ilmasta.
Kello 15.50 Piti kapteeni Varonen puheen poliittisista(?) asioista Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 16.45 Saapuivat upseerit kapteeni Isola ja luutnantti Rantala lennolta.
Kello 17.20 Lähti lentokone Suomelaan, jossa meni kapteeni Varonen.
11.8.1943 Sää: Puolipilvinen Heinätyöt jatkuu Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 8.00 Antoi komppanian päällikkö kapteeni V Isola käskyn kokelas Rämölle lähteä partiollaan tarkastamaan lentokoneesta havaittuja savuja
Kello 12.00 Lähti luutnantti Rantala tarkastamaan kaikki eteläiset kenttävartiot sekä lähti luutnantti Junnilainen Ahman tukikohdan päälliköksi.
Kello 19.30 Palasi kokelas Rämön partio Kostamukseen. eikä ollut havainnut mitään erikoista.
Kello 23.30 Saapui kolonna Tollonjoelta, posti Vuokkiniemestä sekä lomalaiset.
Päivä sekä yö kului rauhallisesti, vihollista ei havaittu.
12.8.1943 Sää: Kirkas. Heinätöitä jatkettiin Kostamuksen tukikohdassa.
Kello 11.30 Lähti kokelas Rämön partio Ahmaan sekä lähti postikolonna kaikkiin eteläisiin vartioihin.
Kello 15.50 Saapui radiopuhelinkurssilaisia VSHP:sta.
Kello 19.00 Saapui luutnantti Rantala tarkastusmatkalta eteläisistä vartioista sekä postin viejät. Samanaikaisesti saapui radiopuhelinkurssille kaksi miestä joka vartiosta.
Päivä kului rauhallisesti, vihollista ei havaittu.